Japan mempunyai banyak kisah-kisah hantu yang menyeramkan tapi cerita tentang hantu ini meremangkan. Kuchisake-onna adalah hantu yang mempunyai dendam dengan yang hidup. Kisah asal Kuchisake-Onna berasal kira-kira 1200-800 tahun dahulu. Seorang wanita yang sangat cantik, berkahwin dengan seorang samurai. Apabila suaminya mendapat tahu yang dia mempunyai hubungan sulit dengan lelaki lain, suaminya memotong mulutnya, ke dua-dua belah, sehingga ke telinga. Selepas itu suaminya tanya, “Siapa yang akan menganggap engkau cantik sekarang?”

Kuchisake-Onna. Hantu Jepun yang Mulutnya Terbelah Sehingga Telinganya

Khabarnya, pada akhir 70an di dearah Nagasaki, kisah lagenda Kuchisake-onna ini tiba-tiba menjadi buah mulut orang selepas beberapa orang mengaku nampak Kuchisake-onna berkeliaran mencari mangsa. Ia segera menyebar ke kota-kota lain.

IKLAN

Sungguh mengejutkan, ada beberapa asas untuk cerita ini. Pada tahun 2007, seorang koroner mendapati rekod bahawa pada akhir 1970-an terdapat seorang wanita yang mengejar budak. Dia dilanggar oleh sebuah kereta dan dibunuh ketika sedang mengejar. Lagi mengejutkan perempuan itu mempunyai mulut yang koyak mirip dengan Kuchisake-onna. Wanita ini mungkin menyebabkan panik pada lewat 70-an.

IKLAN

Kebanyakkan mangsa-mangsa Kuchisake-onna adalah budak-budak. Dia akan berjalan di lorong dengan topeng pembedahan dan akan berhenti budak dan paksa mereka jawab soalan, “Cantik ke saya (Watashi wa kawaīdesu ka)?” Soalan itu hanya ada dua jawapan, Ya atau tidak, tapi masalahnya kedua-dua jawapan itu binasa. Jika pemangsa jawab tidak, ia akan di bunuh mengunakan gunting. Kalau pemangsa jawab ya, ia akan buka topeng pembedahannya dan menunjukkan mulutnya yang telah terbelah sehingga telinganya. Jika mangsa ingin lari, dia akan buru mangsa. Tiada jalan keluar selain di mati.

IKLAN

Kuchisake-onna telah menjadi salah satu simbol menakutkan di Japan dan telah di adaptasikan ke anime, manga dan juga ke layar perak. Kisah dia juga telah tersebar ke Korea Selatan.

Seram ke idok?

Seram Meter: 4.2 / 5. Meremangmers: 22

Tiada lagi Seram Meter

Kalau cerita ni best...

Follow kami di media social!