Hana baru lepas keluar bersama tunangnya. Mereka telah mengluangkan masa di sebuah restaurant di Citta Mall sambil menonton sebuah filem dari Indonesia bertajuk Makmum. Hana suka menonton atau membaca cerita seram.

Tunangnya menghantar Hana di luar gate apartmentnya. Semasa Hana berjalan menuju ke rumahnya, dia perasan di sebuah pohon, ada anak patung yang pelik. Hana tertarik dengan anak patung itu. Hana mendekati anak patung itu. Anak patung ini tubuh badannya sempurna, dua kaki, dua tangan, tapi di badannya, sellotape di lilit dengan gambar wajah seseorang perempuan. Untuk orang lain mungkin melihat patung itu, agak menyeramkan, tapi untuk Hana, ia sesuatu yang menarik minat dia. Lalu Hana mengeluarkan handphonenya dan mengambil gambar.

IKLAN

Di dalam rumahnya, Hana sedang bersiap sedia untuk mandi, tunangnya whatsapp.

‘Sayang. I baru sampai rumah. Rindu.’ -tunang

‘I rindu u juga.’ -Hana

‘Yang. tadi i nak naik, i jumpa anak patung pelik. Nak tengok?’-Hana

‘Seram tak? Hantarlah’ -tunang

IKLAN

Hana sent gambar tu kat tunangnya.

‘I mandi dulu. Nanti kita sambung. Love u.’ -Hana

Hana mandi tanpa sedar yang tunangnya sedang kelam kabut cuba hubungnya. Dia tak dengar whatsapp masuk tanpa berhenti. Apabila dia tak dapat whatsapp dari Hana, dia cuba call. Tapi tak angkat. Tunangnya mula risau.

Hana keluar dari tandas. Dia nampak kelibat ibunya masuk ke dalam bilik. Dalam hatinya, belum tidur lagi mak aku ni.

Dia baru perasan handphone berbunyi, Hana angkat phone. “Sayang. Buang gambar patung tu. U dah buang gambar tu?”

IKLAN

Hana konfius, “Kenapa kena buang. Tak faham.”

“Gambar dan patung tu cara orang memuja orang yang dah mati. Siapa ada gambarnya boleh memanggil jin berupa orang yang mati tu” kata tunangnya.

“Yang jangan takut-takut kan I” kata Hana.

“Betul sayang, buang sekarang” kata tunangnya.

IKLAN

“Ok. Ok.” Hana terus letak handphone. Baru sahaja Hana nak letak phone, dia rasa ada sesuatu di belakangnya. Apabila dia pusing, perempuan dalam gambar sedang memerhatinya. Hana berlari ke bilik Maknya, “Mak! Mak!”

Apabila dia masuk Maknya tak ada. Baru dia ingat Maknya tidur rumah kakaknya malam. Nak main dengan cucu.

Perempuan tu menyeret kakinya mencari Hana.

Hana cari gambar yang dia ambil dan terus delete. Bunyi seret tu berhenti. Hana perlahan-lahan keluar dari bilik. Perempuan tu dah tak ada.

Hana telefon tunangnya dan minta berborak sampai tertidur.

 

Seram ke idok?

Seram Meter: 2.5 / 5. Meremangmers: 2

Tiada lagi Seram Meter

Kalau cerita ni best...

Follow kami di media social!