Sebelum kubur Siti Aminah atau lebih di kenali dengan nama Siti Jalang, di cantikkan dan di jaga oleh pentadbir kawasan Kota Tinggi, Johor, ia sebuah kubur terbiar di belakang sebuah kilang papan.

Azmi anak jati. suka sejarah. Apabila dia dapat tahu tentang Siti Aminah, Azmi mengajak kawannya, Fezrul teman dia melawat kubur itu. Pada masa itu landmarknya hanyalah kilang papan.

IKLAN

Semasa ini, Kota Tinggi belum membangun sepenuhnya. Kedai fast food yang ada semasa tu hanyalah Marrybrown. Tak silap hotel pun ada satu je yang operasi.

Kami makan di Marrybrown. Ini pertama kali kedua-dua mereka me cuba fast food dan mereka suka.

Selepas penuh kan perut, mereka pun bertolak mencari kubur Siti Aminah.

Mereka tiba di kilang papan dan tanya pekerjanya mana kubur Siti Aminah. Salah seorang pekerja kilang membawa mereka ke kubur.

Di situ mereka nampak sebuah batu nisan tanpa nama di bawah sebuah pokok. Pekerja kilang itu terangkan bahawa ini la di kat akan kubur Siti Aminah. Tauke kilang ni jaga kubur ni, sejak itu syarikatnya maju. Pekerja kilang itu meninggal kan kami untuk lihat lebih kubur itu.

IKLAN

Azmi memerhati kubur itu dengan penuh semangat. Fezrul pula macam tak puas hati, “Ini je?”.

“Kau bayangkan camana?” tanya Azmi.

Sambil goyangkan dahan pokok Fezrul jawab, “Entah. Lebih dari ini.” Lalu Fezrul ludah kat tepi kubur.

Azmi lihat sahaja perangai kawannya. Dia langsung tak hormati kubur itu. “Sayang pentadbir tak jaga kubur bersejarah ni.”

“Buat apa nak membazir kat Jalang ni,” tegas Fezrul.

Mereka balik ke Johor Bharu. Azmi hantar Fezrul di rumahnya. “Esok futsal pukul berapa?” tanya Azmi.

“9. Ambil aku?” jawab Fezrul.

Azmi angguk dan beredar dari situ. Fezrul masuk ke rumahnya. Tiba badannya lemah. Kepalanya berpusing. “Kau dah balik?” tanya ibunya yang sedang menglipat baju. Fezrul angguk dan terus masuk ke dalam bilik.

Badannya panas, kepalanya yang pening, tiba-tiba berubah seperti rasa di cocok-cocok. Tiba-tiba Fezrul rasa nak muntah. Dia berlari ke tandas. Fezrul muntah darah.” Fezrul? Fezrul? Kau demam ke?” tanya ibunya.

Fezrul keluar. “Fezrul ok.” Tak nak risau kan ibunya, dia menipu. Fezrul membuka peti ais dan makan panadol. “Pening kepala sikit je,” kata Fezrul.

Dia baring kat katilnya. Ibunya pun masuk tidur. Kepala dia mencocok-cocok. Badannya sejuk walaupun tak buka aircond. Satu badan dia selimut. Fazrul sempat lihat badannya. Dia perasan dia boleh nampak uratnya terkeluar. Fezrul memaksa dirinya untuk tidur.

Di dalam mimpinya dia bertemu dengan seorang perempuan yang hodoh. Dia meludah kat Fezrul. Tiba-tiba seekor kala jengking keluar dari tangan perempuan itu. Kala jengking itu menarik badan Fezrul dan sengat guna ekornya.

Fezrul bangun dari tidur. Badannya rasa pedih seperti di sengat kala jengking.

Fezrul menelefon Azmi dan ajak dia ke kubur Siti Aminah. “Aku rasa dia sumpah aku” kata Fezrul.

Pagi tu mereka melawat semula kubur Siti Aminah. Fezrul meminta maaf menghina Siti Aminah. Dalam perjalanan pulang, Fezrul bertambah pulih. Pukul 9, mereka main sempat main futsal.

Seram ke idok?

Seram Meter: 3 / 5. Meremangmers: 1

Tiada lagi Seram Meter

Kalau cerita ni best...

Follow kami di media social!