Abang Salem penjual ayam halal di pasar Chow Kit. Ayam yang dia jual tu tak la mahal tapi cukuplah untuk mencari rezeki di kota. Kebanyakan orang yang datang pasar Chow Kit adalah orang Kuala Lumpur sendiri. Mereka yang duduk Kampung Bharu dan area dekat situ.

Satu malam, seorang lelaki tua masuk ke kedai Abang Salem. Badannya bongkok, berkopiah, janggut dan rambutnya berwarna coklat merah. Mungkin rambutnya dan campur dengan inai. Sebenarnya wajahnya tak ada pelik sebab Abang Salem telah jumpa lebih banyak lagi orang lagi pelik. Apa yang pelik adalah permintaannya.

Lelaki itu ingin dua ekor ayam dan sekilo darah ayam. Abang Salem bukan jenis orang yang masuk campur tentang hal orang, walaupun dia rasa pelik tapi cuba tunaikan hajat lelaki tua itu.

Berapa kau nak jual darah ayam? Rm 10 sekilo? Rm 20 sekilo? Ia membuat Abang Salem menjadi bingung untuk charge. Akhirnya dia buat keputusan, RM 5 untuk sekilo darah ayam.

Selepas membuat pembayaran, lelaki tua itu beredar.

IKLAN

Sejak itu, lelaki tua akan datang setiap hari khamis malam jumaat. Dia akan minta benda yang sama, Dua ekor ayam dan sekilo darah ayam. Sehinggakan Abang Salem telah siap bungkuskan untuk lelaki tua itu.

Satu malam, Asri, adik saudara Abang Salem datang membeli barang basah di pasar Chow Kit. Asri ni sebenarnya belajar silat di Kampung Bharu. Dia juga di anugerahkan untuk dapat lihat makhluk-makhluk ghaib. Malam Asri datang adalah malam lelaki tua itu datang. Asri minta seekor ayam dan sekilo bontot ayam. Kesukaan isteri Asri. Sementara menunggu ayamnya di potong, datang lelaki tua itu. Asri yang sedang bergelak bersama Abang Salem tiba-tiba ubah menjadi serius. Dia memerhatikan sahaja lelaki itu. Seperti biasa lelaki itu minta seekor ayam dan sekilo darah ayam.

Selepas lelaki itu beredar, Asri terus jumpa dengan Abang Salem. “Abang. Abang Salem. Abang kenal ke lelaki tua tu?”

IKLAN

Abang Salem jawab, “Tak kenal. Tapi setiap minggu pada waktu yang sama, malam yang sama, masa yang sama, permintaan yang sama. Dua ekor ayam dan sekilo darah.”

Asri memberitahu Salem, “Abang perasan tak dia jalan bagaimana?”

Salem jawab, “membongkok?”

IKLAN

Asri sambung, “Satu tangannya sedang mempimpin polong di belakangnya.”

Terkejut Abang Salem. Asri cakap, “Sejak minggu depan tak payah la jual kat lelaku itu lagi.” Abang Salem setuju.

Minggu depan lelaki itu datang. Abang Salem dengan budi bahasa yang baik, tidak mahu menjual darah ayam kepada lelaki itu lagi. Lelaki itu beredar. Harap dia tak marah, kata Abang Salem dalam hatinya.

Beberapa jam kemudian, selepas Abang Salem tutup kedai, angin kuat meniup ke arah Abang Salem. Abang Salem tak ada fikir bukan-bukan. Dia terus memandu vannya balik ke rumah. Dalam perjalanan, Abang Salem terbau sesuatu hanyir. Di sebuah corner, semasa Abang Salem sedang memecut laju sebelum lampu merah, Polong itu muncul depan Abang Salem. Dia terkejut lalu hilang kawalan. Abang Salem meninggal dunia selepas van yang dia pandu itu terlanggar dengan sebuah lori simen.