Kisah ini berlaku di sebuah pantai di Melaka. Bakri dan saudara-maranya bercadang untuk berkhemah di tepi pantai. Malam itu mereka masak bbq, ikan bakar, chicken wing, hotdog, udang, sotong dan daging. Aida, adik saudara Bakri juga telah sediakan mee goreng yang dia masak sebelum datang ke sini. Riuh rendah malam itu.

Semasa semua sedang menjamu selera, Ali, adik Aida, sedang duduk seorang diri di bangku yang sedia ada kat tepi pantai. Dia seperti berbual dengan seseorang. Bakri rasa pelik lalu aku panggil Aida. “Kau nampak Ali sedang buat apa?” Aida jawab, “Sedang berborak dengan seorang perempuan. Siapa tu?” Perempuan? Bakri pelik. Dia tidak nampak sesiapa tetapi Aida nampak seorang perempuan. Ini mesti makhluk halus kata Bakri dalam hatinya. Bakri menyuruh Aida panggil Ali balik. Ali pun datang. Aida tanya siapa perempuan tu. Ali jawap orang kampung sini. Dia tanya apa kita buat kat sini. Bakri suruh Aida dan Ali join saudara-mara yang lain dan jangan berjalan seorang diri. Ali ingin ajak perempuan tu tapi apabila dia toleh, peremuan tu dah tak ada. Mungkin dah pulang kot, kata Ali.

Aku panggil Abang Yus, seorang lagi saudara Bakri. Abang Yus ni alim sikit. Dia pun ada menuntut sikit ilmu sana sini. Aku terangkan apa terjadi. Tanpa buat kecoh, Abang Yus dan pergi ke bangku. Dia membaca sesuatu lalu ludah ke tanah. Katanya untuk perlindung supaya kita tak di ganggu.

Malam itu, semasa semua masuk tidur, perempuan itu mahu ganggu tapi tak boleh. Dia hanya dapat perhati dari jauh. Bakri bersyukur. Selepas padamkan lampu, Bakri masuk tidur.

Ali terjaga malam. Dia ingin buang kecil. Dia kejut saudara dia yang lain, tapi semua tak mahu teman. Ali bangun dan keluar seorang diri. Dia nampak perempuan tu dekat bangku. Ali pergi dekat ke sana. Ali tanya kenapa kakak tak balik lagi. Dia beritahu dia tunggu Ali. Perempuan itu tanya, Ali dah bersedia. Ali angguk. Kedua-dua mereka berjalan meninggalkan khemah.

Keesokan harinya riuh jadinya apabila dapat tahu Ali hilang. Aida paling risau. Semua saudara-mara mencari Ali. Selepas lebih kurang 40 minit mencari, Bakri ternampak Ali yang terbaring tepi pantai. Badannya basan. Bakri menjerit panggil saudaranya. Apabila Bakri terbalikkan Ali, dia mendapati Bakri sudah mati lemas.

Seram ke idok?

Seram Meter: 2.8 / 5. Meremangmers: 6

Tiada lagi Seram Meter

Kalau cerita ni best...

Follow kami di media social!