Pocong atau di kenali sebagai hantu bungkus adalah hantu atau makhluk ghaib yang di katakan satu badannya di ikat dengan kain kafan. Mengikut ajaran Islam, apabila seorang itu meninggal dunia, ia akan di bungkus dengan kain kafan. Lalu wujudnya kepercayaan iaitu pocong asal dari orang yang meninggal dunia. Sewaktu dimakamkan, tali poncong mereka masih terikat. Mereka kembali sebagai hantu untuk meminta pertolongan membuka ikatan itu.

Pocong: Hantu Yang Di Bungkus Dengan Kain Kafan

Pada waktu azan magrib atau setelah kita selesai sembahyang, adalah masa ia nampakkan dirinya. Pocong mula muncul tepat di tengah-tengah pusar kuburnya, di mana asap akan keluar lalu menjadi mahkluk kecil yang lompat dari tengah kuburnya ke arah kakinya, kemudian dia melompat lagi ke arah kepalanya, kali ini menjadi makhluk yang sedang seperti bayi. Kemudian dia melompat lagi ke arah sisi di sebelah baratnya dan sempurnalah sosok hantu pocong ini. Setelah itu dia berjalan mengelilingi kuburnya sekali. Walaupun kaki pocong di ikat, ia masih boleh berjalan seperti biasa.

IKLAN

Wajah pocong kelihatan seperti tengkorak, sudah tidak berdaging di mukannya. Keningnya sudah tiada. Berbola matanya seperti hampir terkeluar. Kadang-kadang boleh nampak ulat di celah-celah matanya.

Selalunya pocong akan muncul ketika hujan gerimis. Ia datang dengan membawa bau hanyir. Pocong suka duduk di tempat sunyi, lembab, sungai yang kotor dan kawasan yang mempunyai pokok pisang.

IKLAN

 

Pocong akan di gunakan untuk menjaga tempat, selalunya kawasan-kawasan terlarang. Pocong juga di gunakan sebagai penglaris kedai makan. Kadang-kadang kedai yang makanan tak seberapa tapi berduyun-duyun orang datang mungkin guna penglaris. Bagaimana pocong bantu warung itu? Dengan meludah ke dalam makanan yang di saji, ia akan buat pelanggan merasakan makanannya lebih lazat dari biasa.

IKLAN

sumber: https://www.idntimes.com/hype/fun-fact/bayu/fakta-tentang-pocong/full

sumber: https://www.kisahseram.com/asal-usul-hantu-pocong-dan-cara-mengusirnya.htm

Dekat seeNI keras, sebab tu MEREMANG habis!
Jom download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI