Hantu Raya adalah sejenis makhluk halus yang dipelihara dengan tujuan membantu melakukan kerja-kerja harian dan juga untuk membalas dendam dengan cara memudaratkan pihak musuh. Hantu raya akan melakukan kerja yang berat yang tak terdaya dilakukan oleh manusia. Ia juga boleh merasuk badan musuh.

Hantu Raya tak ada kena mengena dengan Hari Raya, nama Hantu Raya di beri kerana saiznya yang besar seperti penggunaan bahasa Melayu seperti Balairaya, jalanraya, lebuhraya dan sebagainya.

Asal-usul Hantu Raya dipercaya berasal dari orang yang meninggal secara tidak sempurna dan belum sedia menerima kematiannya. Ada jugak menyebut asal usul Hantu Raya terjadi dari lelaki atau perempuan yang tidak dapat menahan nafsu dan mengeluarkan air mani secara sengaja, maka air mani itu yang keluar kerana bercampur nafsu akan hidup dan berkembang menjadi Hantu Raya.

Hantu raya ialah mempunyai keupayaan menjelma sebagai manusia biasa atau haiwan lain. Ia biasanya Hantu Raya akan menjelma sebagai tuannya.

Hantu Raya yang dipelihara perlu diberi makan seperti yang telah di janjikan. Selalunya makanan Hantu Raya adalah telur, ayam panggang dan pulut kuning. Sekiranya tidak melanggar perjanjian, Hantu Raya yang kelaparan akan menyerang tuannya sendiri.

Hantu Raya: Makhluk Ghaib Yang Terkenal Dengan Nafsunya

Hantu Raya dalam masyarakat Jawa di kenal sebagai ‘Genderuwo’ dan masyarakat Sunda menyebutnya ‘Gandaruwo’.

Mengikut mitos masyarakat Jawa, Hantu Raya suka menggoda isteri-isteri yang kesepian, ditinggal suami atau janda. Dipercaya bahwa benih daripada Hantu Raya dapat menyebabkan seorang wanita menjadi hamil.

Menurutnya lagi, Hantu Raya memiliki kemampuan pukau untuk menarik wanita agar ingin bersetubuh dengannya. Kemampuan hubungan seks Hantu Raya juga amat luar biasa, sehinggakan wanita-wanita telah melakukan seks dengan Hantu Raya sering kali merasakan puas dan nikmat yang luar biasa.
Oleh kerana Hantu Raya boleh ubah rupa, ia akan menyamar sebagai suami atau kekasih perempuan itu dalam melakukan hubungan seks.
Dalam masyarakat Jawa, jika terbau ubi kayu terbakar, ia menandakan Hantu Raya berdekatan. Konon katanya, jika tengah malam tiba-tiba tercium ubi bakar yang sangat menyengat padahal tidak ada yang sedang membakar ubi, maka hal itu menandakan jika di sekitar tempat tersebut ada mahluk genderuwo.
Hantu Raya: Makhluk Ghaib Yang Terkenal Dengan Nafsunya

 Ada beberapa tanda boleh dikenal pasti bagi mereka yang membela hantu raya mengikut Ustaz Abu Bakar Abdul Aziz.

IKLAN

Antara tanda-tandanya ialah :

1. Bila bercakap takut bertentang mata

2. Gementar apabila berjumpa orang alim

3. Apabila berada dalam majlis ilmu, hatinya tidak tenang dan badan sentiasa berpeluh

4. Gemar makan bubur kacang merah dan suka jamu orang makan pada malam Jumaat

5. Walaupundah berumur tapi masih bertenaga seperti orang muda

IKLAN

6. Keluar rumah senyap-senyap tanpa beritahu keluarga terutama isteri

7. Kerap bawa berpuluh-puluh telur rebus kedalam hutan

8. Semua orang akan ikut cakapnya bila bermesyuarat

9. Mempunyai tenaga yang luar biasa apabila main

10. Gila seks

IKLAN

Hantu Raya: Makhluk Ghaib Yang Terkenal Dengan Nafsunya

Cara melemahkan atau mencederakan Hantu Raya ialah dengan mengunakan lada kering, garam dan arang. Setiap batang lada patahkan tiga bahagian dengan bacaan Al-Fatihah setiap satu dan sebanyak 40 batang lada kering diperlukan (jadi 120 batang kecil). Bacakan ayat Kursi sebanyak 33 kali dan hembuskan keatas air. Renjis air ini ke atas garam dan arang tadi.

Kemudian gunakan arang ini untuk menghidupkan api di atas dupa. Letakkan sedikit lada dan garam sedikit demi sedikit sehingga habis. Masa yang sesuai dari pukul 6.00 petang sehingga habis lada di bakar. Hantu raya akan lari atau mengakibatkan dia cedera disebabkan oleh gas lada ini. Biasanya ia akan membunuh tuannya kerana tuannya tidak dapat mengubatinya.

Ayat Kursi adalah pantang jin dan lada serta garam adalah musuhnya. Gunakan sebaiknya kaedah ini sekiranya anda memasuki rumah yang lama tidak diduduki atau diganggu hantu raya atau anda mengalami sakit yang tiada puncanya. Asapkan badan atau bahagian yang sakit dengan asap lada ini. Insya ALLAH, doa anda dimakbulkan oleh ALLAH S.W.T.

sumber: http://syahadahspritualandhealingcenter.blogspot.com/2015/12/gangguan-genderuwa-atau-hantu-raya.html

sumber: https://www.kisahseram.com/fakta-tentang-hantu-raya.html

sumber: https://jalanakhirat.wordpress.com/2010/03/15/hantu-raya/

sumber: https://www.soyalemon.org/mistik/baca10-tanda-tanda-orang-membela-hantu/

Dekat seeNI keras, sebab tu MEREMANG habis!
Jom download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI