Bagi masyarakat Toraja, Indonesia, kematian bukanlah sesuatu yang perlu ditakuti dan dihindari, tetapi sebahagian daripada kehidupan yang melibatkan penghormatan kepada si mati dengan penuh perhatian untuk membantu laluan mereka ke puya (akhirat).

Pengkebumian adalah satu perayaan besar-besaran yang mengambil tahun untuk bersiap. Sementara itu, mayat akan berada di rumah bersama keluarga mereka. Mereka akan menukarkan pakaian sambil memberi makanan dan minuman seperti masih bernyawa.

Mereka akan simpan mayat itu sehingga mereka mampu untuk memberi sebuah pengkebumian yang mewah.

Keunikan Masyarakat Toraja dan Cara Mereka Sanjung Si Mati

Siapakah Masyarakat Toraja?

Masyarakat Toraja adalah orang asli di wilayah selatan Sulawesi. Kawasan bergunung dan tropika, mengalami suhu yang tinggi dan hujan lebat hampir setiap hari. Sehingga kedatangan Belanda, masyarakat Toraja tidak ada hubungan dengan masyarakat luar.

Walaupun kebanyakan mereka sudah menganut agama kristian, kepercayaan bahawa entiti bukan manusia, seperti haiwan, tumbuh-tumbuhan, dan benda-benda yang mati mempunyai intipati rohani. Lebih penting lagi, mereka berpegang pada kepercayaan bahawa nenek moyang mereka turun ke bumi dari syurga. Di sebabkan itu, mereka mempunyai cara pengebumian yang unik dan kompleks dan masih diamalkan sehingga hari ini.

Keunikan Masyarakat Toraja dan Cara Mereka Sanjung Si Mati

Menjaga Si Mati

IKLAN

Sehingga mereka bersedia untuk mengkebumikan si mati, mayat itu akan di dijaga di rumah keluarganya, dan dianggap sebagai Makula (orang sakit). Untuk mengelakkan tubuh daripada membusuk dan musnah, mayat itu dibalut dengan selimut dan dipelihara dengan cecair herba dan api membara. Walaupun cara ini sudah tidak di praktiskan lagi, badan si mati masih di pelihara dengan suntikan formalin.

Tubuh disimpan di dalam sebuah bilik di belakang rumah keluarga, menghadap ke selatan di mana masyarakat Toraja percaya syurga terletak. Masyarakat Toraja melakukan hal ini dengan penuh rasa hormat terhadap si mati.

Keunikan Masyarakat Toraja dan Cara Mereka Sanjung Si Mati

Pengkebumian Toraja

Rambu Solo (pengkebumian) adalah peristiwa besar yang melibatkan seluruh kampung, dan biasanya berlaku pada bulan Ogos atau September setiap tahun. Ia boleh mengambil masa dari beberapa hari hingga beberapa minggu bergantung pada kepentingan individu itu.

IKLAN

Rambu Solo akan melibatkan doa, menari, menyanyi, berkabung,pergaduhan kerbau dan mengorbankan kerbau. Dipercayai bahawa lebih banyak kerbau yang disembelih untuk menghormati si mati, semakin cepat orang mati akan dapat bergerak ke puya.

Keunikan Masyarakat Toraja dan Cara Mereka Sanjung Si Mati

Makam di Tebing

Mayatnya akan di bawa ke makam di tebing. Makam ini boleh pergi setinggi 100 kaki di atas tanah dan dibina oleh pakar mendaki tanpa sebarang peralatan keselamatan. Lebih tinggi makam seseorang, lebih tinggi statusnya.

Tau Tau adalah ukiran kayu atau bambu yang berupa si mati, akan di letakkan di hadapan kubur si mati.

IKLAN

Sementara itu, jika si mati adalah bayi , mereka akan di dibalut dengan kain dan diletakkan di dalam batang pokok berongga dan kemudian ditutup dengan pintu gentian sawit. Mereka percaya semangat anak itu akan di serap bersama alam.

Keunikan Masyarakat Toraja dan Cara Mereka Sanjung Si Mati

Ma’nane: Pengebumian Kedua

Si Mati yang dah lama mati akan dikeluarkan dari kubur mereka, dibersihkan dari sebarang serangga, memakai set pakaian baru dan dibersihkan dari kepala ke kaki. Ini memberi peluang kepada Toraja untuk melihat mayat si mati di perlihara dengan baik atau tidak.

Lebih penting lagi, “pengebumian kedua” ini memberi peluang kepada generasi muda untuk berhubung dengan nenek moyang mereka dan ikatan dengan keturunan keluarganya. Mereka akan berkongsi rokok atau swafoto dengan nenek moyang mereka.

Keunikan Masyarakat Toraja dan Cara Mereka Sanjung Si Mati

Amalan ini membantu untuk mengingatkan masyarakat Toraja bahawa mereka adalah sebahagian daripada komuniti yang berhubung dari bertahun-tahun dahulu.

Dekat seeNI keras, sebab tu MEREMANG habis!
Jom download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI