Saya ingin menceritakan satu kisah yang terjadi di kampung saya di Sri Aman Sarawak. Telah terjadi peristiwa yang menakutkan semasa saya berusia 8 tahun. 20 tahun peristiwa tersebut telah berlalu tetapi masih segar didalam ingatan saya.

Kejadian tersebut berlaku angkara pembinaan perumahan baharu berdekatan dengan kawasan tanah perkuburan kampung kami. Banyak perumahan sedang didirikan dan suatu hari salah sebuah mesin excavator tidak sengaja menggali satu kuburan lama yang tidak bertanda. Semasa proses penggalian tersebut, satu rangka tulang manusia telah terkeluar. Semua pekerja telah terkejut dan melarikan diri akibat ketakutan dan kerja pembinaan telah tergendala untuk seketika. Di sini lah kisah seram tersebut bermula.

Pada malam tersebut kampung kami telah diganggu dengan bunyi pontianak yang mengilai dan seolah olah seperti bunyi menangis. Tiga buah rumah telah diganggu seperti pintu diketuk berulang kali dan digoyangkan dengan sangat kuat sekali.

IKLAN

Salah seorang jiran saya telah keluar dari rumah setelah mendengar bunyi ayam yang berkokok seolah-olah takutkan sesuatu. Pak cik Mail (bukan nama sebenar) terus keluar dan meninjau bahagian bawah rumah menggunakan lampu suluh. Terdapat buaian kain yang selalu digunakan anak-anaknya untuk bermain di siang hari. Buaian tersebut bergerak dengan sendiri seolah-olah ada orang yang duduk di dalam buaian tersebut. Dia terus membaca ayat kursi dan hembus ke arah buaian tersebut. Tiba-tiba kedengaran suara wanita di dalam kesakitan beserta bunyi mengilai dan terus hilang di dalam kesunyian malam.

IKLAN

Kisah tersebut tidak terhenti di situ saja. Seorang lagi jiran saya, Pak Mat (bukan nama sebenar) mendengar bunyi mengilai yang sangat kuat di hadapan jalan raya rumah nya. Dia terus membuka pintu lalu ternampak cik pontianak sedang bergerak secara terapung sambil mengilai dan menangis. Pak Mat dengan beraninya menyergah pontianak tersebut dan ia terus bertukar menjadi ayam hitam lalu terbang ke atas pokok. Kejadian demi kejadian seram telah berlaku pada malam tersebut.

IKLAN

Keesokan harinya penduduk kampung telah membuat mesyuarat tergempar dan mengetahui bahawa semua kejadian tersebut adalah berpunca daripada tulang yang telah terkeluar ketika kerja pembinaan menggali lubang dijalankan. Penduduk kampung telah bergotong-royong menyempurnakan tulang tersebut mengikut agama Islam. Selepas itu, pontianak tersebut tidak muncul lagi dan kampung kami telah kembali aman. Persoalannya, siapakah tuan empunya kubur yang tidak bertanda tersebut? Sehingga muncul pontianak di kampung kami? Segala persoalan tidak dapat dijawab hingga kehari ini. Wallahualam.

Dekat seeNI keras, sebab tu MEREMANG habis!
Jom download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI