Taured adalah sebuah negara di antara Perancis dan Sepanyol. Tak pernah dengar? Sebab ia memang tidak pernah wujud. Ini adalah kisah tentang lelaki dari Taured.

Ketibaan lelaki dari Taured

Julai 1954, Seorang pengembara tiba di lapangan terbang Tokyo dengan membawa passport negara Taured. Pegawai kastam binggung. Mereka tidak pernah dengar negara itu. Lelaki itu mendakwa negaranya berada di Eropah.

IKLAN

Ketika mereka cuba mencari maklumat mengenai Taured, pengembara itu mula marah. Dia menyatakan ini adalah lawatan ketiga dirinya tahun ini ke Jepun untuk syarikatnya. Lelaki itu tidak faham kenapa dia di tahan. Pegawai-pegawai kastam cuba mendapat lebih banyak info di mana dia bekerja dan tempat tinggalnya di Tokyo. Pengembara itu memberi kerjasama. Tiada info tentang wujudnya syarikat itu malah lagi pelik, hotel yang dia mengaku menginap juga tidak ada rekod namanya.

IKLAN

Dia boleh berbahasa Jepun dengan baik, bukti lebih lanjut mengenai hubungannya dahulu dengan Jepun. Dia bercakap bahasa Perancis secara asli dan apabila diberi peta dunia dia terkejut kerana dia tidak dapat mencari negaranya.

IKLAN

Dia menyatakan bahawa negaranya sepatut terletak di mana peta menunjukkan Kepimpinan Andorra, bersama dengan beberapa bahagian Perancis dan Sepanyol. Taured itu telah wujud selama hampir seribu tahun. Oleh kerana dia tidak dapat ditahan di bilik lapangan terbang selama-lamanya, pihak berkuasa lapangan terbang mengatur bilik di sebuah hotel berdekatan.

Keesokkan harinya pengembara itu hilang dari bilik. Segala dokumen berkenaan pengembara itu juga hilang. Tiada kesan dan bukti wujudnya lelaki itu. Siapa sebenar lelaki itu? Adakah ini bukti wujudnya parallel universe?

Dekat seeNI keras, sebab tu MEREMANG habis!
Jom download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI