Pada tahun 2014, sebuah anak patung misteri telah di jumpai yang mengemparkan penduduk Singapura. Anak patung itu di balut di matanya dengan sehelai kain bertulis ‘Bismillah’. Ia di temui di bawah pokok di Pekan Hougang. Kes ini menjadi buah mulut warga Singapura terutamanya masyarakat melayu di sana. Menurut laporan media semasa, patung itu di ikat mata anak patung itu, berkemungkinan untuk mengkaburkan patung itu pulang ke rumah asalnya. Mungkin seperti kucing yang di potong misainya tidak dapat mencari rumah tuannya.

Patung itu juga di sangkut dengan sekeping nota yang bertulis: Kami mengikat dia kerana ada sebab. Orang bodoh yang membebaskannya. Dia nampak tak gembira. Sesiapa yang membuka ikatannya, harap selamatlah…

Misteri Patung Hougang

Bermacam-macam teori keluar di sosial media. Ada yang mengatakan ‘Patung itu di buang seperti itu kerana pemiliknya nampak ia berjalan-jalan dalam rumah,’ ada juga yang mengatakan ‘anak patung itu akan ubah posisi kepalanya apabila di pandang semula’ dan ‘anak patung itu boleh berkata dalam bahasa Melayu dan mempunyai suara perempuan’.

IKLAN

Misteri Patung Hougang

Ada laporan mengatakan pada hari patung itu di temui, seorang lelaki telah bunuh diri secara mengejut. Lelaki itu di temui tergantung di apartmentnya berdekatan dengan pekan Hougang.

IKLAN

Misteri Patung Hougang

Christie Bastet, mengaku ia patung yang dia jual kepada seorang pembeli dari Singapura. Christie yang tinggal di Los Angeles, Amerika Syarikat, terkejut apabila dia terbaca berita tentang patungnya menjadi viral dalam sosial media.

IKLAN

Misteri Patung Hougang

Pada tahun 2015, anak patung itu di laporkan hilang. Tiada sesiapa yang tahu di mana lokasi anak patung itu sekarang.

Makhluk halus atau jin memang wujud. Jika kita puja sesuatu itu, dengan bantuan makhluk halus atau jin, benda yang tak berjasad, boleh bergerak, seperti ia bernyawa. Adakah patung ini benar-benar di pengaruhi jin atau suatu eksperimen sosial untuk melihat reaksi orang ramai, kita tak akan tahu.