Di Strasbourg, Perancis, pernah berlaku satu fenomena yang mengegar kota itu. Dancing Plague atau Wabak Menari Sampai Mati berlaku sekitar tahun 1518. Ia bermula dengan seorang wanita bernama Frau Troffea. Suatu petang yang cerah di bulan Julai, Frau Troffea sedang menari seorang diri di sekitar kota. Ia pelik tapi tidak mencurigakan sehingga penduduk melihat wajah Troffea dalam keadaan kesakitan. Dia seperti di pukau. Selama seminggu, Troffea menari tanpa henti. Dalam masa itu, seramai 34 orang penduduk turut serta menari bersama Troffea. Kebanyakan yang menari adalah kaum wanita. Mereka tidak dapat mengawal tubuh badan mereka. Mereka menari berhari-hari tanpa henti sehingga ada yang mati di sebabkan kepenatan atau sakit jantung.

Fenomena wabak menari sampai mati
Engraving of Hendrik Hondius portrays three women affected by the plague. Work based on original drawing by Pieter Brueghel, who supposedly witnessed a subsequent outbreak in 1564 in Flanders

Kira-kira lebih kurang 400 orang di jangkiti wabak ini. Ia bukan di sebabkan virus atau bakteria. Ahli pakar semasa itu tidak dapat kesan punca sebenar wabak ini. Pemerintah Strasbourg mencari jalan penyelesaian. Mereka memutuskan bahawa ia di sebabkan kuasa paranormal. Dari mencari ubat, mereka mengupah pakar muzik dan juru penari. Mereka juga membina pemtas untuk mereka menari. Kononnya dengan mengalakkan lagi mereka menari, mereka akan sembuh sendiri. Malangnya ia menyebabkan lagi ramai yang mati.

IKLAN

Di dalam buku oleh seorang pakar sejarah John Waller, ‘A Time To Dance, A Time To Die,’ wabak itu di sebabkan penduduk bandar memakan Ergot, satu ulat berbahaya yang boleh membuat halunisasi dan kejangan. Lalu ia membuat seluruh tubuh hilang kawalan dan seolah-olah menari. Ergot berstruktur dengan dadah Lysergic Acid Diethylamide atau di kenali sebagai LSD. Ramai pakar ragu dengan teori ini sebab ergot sebenarnya membantutkan mereka daripada menari.

IKLAN
IKLAN

Satu lagi teori adalah histeria besar-besaran. Jangan lupa pada zaman itu keadaan di Europah agak terdesak. Penduduk sentiasa lapar dan sakit. Apabila keadaan terdesak, kita boleh lakukan kerja tidak waras seperti… Menari sampai mati.

Dekat seeNI keras, sebab tu MEREMANG habis!
Jom download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI