Nasi Kangkang atau Nasi Tangkas tergolong adalah amalan khurafat di gunakan oleh perempuan kepada pasangan lelakinya untuk turut perintah. Ia juga di gunakan untuk membuat lelaki itu bertambah sayang kepadanya.

Banyak sebab seseorang itu mengunakan Nasi Kangkang. Mungkin kerana cemburu atau kekurangan kasih sayang, seseorang itu terdorong untuk melakukan sihir kepada pasangannya. Nasi Kangkang juga boleh porak perandakan hubungan rumahtangga orang lain, mungkin dia minat kat suami orang. Kerana terlalu cintakan lelaki itu tetapi tidak di balas, dia sanggup beralih ke sihir. Kadang-kadang semudah kerana dia tak boleh tengok orang lain bahagia.

Walaupun ia bertentangan ajaran Islam tapi ia masih di praktis sehingga sekarang.

Selalunya yang masih mengamalkan sihir ini datang dari turun-temurun. Ia diwarisi. Walaupun begitu, Nasi Kangkang amat mudah untuk di lakukan kerana resepinya tidak berubah. Antara sihir yang berbahaya kerana mengunakan bahan-bahan kotor dari badan pengsihir.

IKLAN

Nasi Kangkang memerlukan najis, daki daki di badan dan di campurkan dalam makanan. Lagi kotor lagi berkesan. Kalau dapat darah haid, lagi kuat sihirnya. Dengan tidak memakai apa-apa hanya kain sarung, pengsihir kemudian mengangkang diatas periuk nasi yang masih lagi hangat. Di baca pula mentera untuk menyeru makhluk halus membantu menyempurnakan sihir yang tengah di lakukan (bacaan mentera kami tidak sediakan). Akan mengalir wap-wap air nasi yang hangat itu di celah kemaluan pengsihir dan jatuh semula ke dalam nasi. Ia mengambil masa lebih kurang 15 minit. Selepas selesai, nasi itu di gaul semula dan di sajikan kepada pemangsa. Mudah bukan?

Sebenarnya, nasi kangkang tidak membuatkan seseorang itu bertambah sayang tapi ia membuatkan mereka bertambah bodoh. Mereka akan ikut cakap sahaja. Apabila di minta, pasangan itu akan tunaikan. Angguk-angguk, geleng-geleng. Satu lagi efek kepada pemangsa, setiap masa dia akan berfikir tentang pengsihir. Kalau boleh nak berkepit 24 jam. Seperti perpatah: Tidur tak lena, makan tak kenang, mandi tak basah.

IKLAN

Kesan masa panjang pemangsa akan mula rasa sakit badan. Makhluk yang diseru sebenarnya sedang makan mental dan fizikal pemangsa untuk mengawalnya. Justeru, sampai masanya, pemangsa boleh kesan sebenarnya dia sedang di sihir.

IKLAN
sumber: http://adamvai.blogspot.com/2012/11/nasi-kangkang-resipi-turun-temurun.html
sumber: http://www.lekatlekit.com/2013/10/bahaya-nasi-kangkangbukan-hanya-untuk.html