Hantu Polong adalah belaan (selalunya lelaki) makhluk halus bertujuan untuk memudaratkan musuh. Ia akan di simpan dalam botol mulut panjang.

Menurut kepercayaan orang Melayu, polong dihasilkan dengan meletak darah orang yang mati dibunuh kedalam botol itu. Botol tersebut kemudiannya akan dipuja dan jampi serapah akan dibacakan dalam tempoh masa tertentu. Selepas tujuh hingga dua minggu akan kedengaran bunyi mengerit daripada dalam botol.

Polong perlu makan. Makanan ia adalah darah. Dengan mengiris sedikit tangan pemuja dan memberi polong memakan darah di jarinya, Polong akan anggap pemuja itu tuannya. Polong itu akan terikat kepada tuannya dan akan melakukan apa sahaja suruhan tuannya.

Polong adalah sejenis makhluk halus yang boleh dipelihara. Maka, ia perlu diberi makanan menurut tempoh tertentu, biasanya dengan darah tuannya sendiri. Jika tuannya mati,Polong itu perlu diwariskan kepada seseorang. Sekiranya tuannya meninggal sebelum sempat mencari pengganti, Polong akan hidup liar dan mengganggu penduduk berdekatan.

IKLAN

Pada kebiasaannya, polong akan disimpan di dalam botol dan hanya dikeluarkan apabila hendak memusnahkan musuh. Mangsa polong biasanya boleh dikenali melalui kesan lebam pada mayat dan darah yang keluar melalui mulut mayat tersebut.

Selain untuk menyakiti musuh, hantu polong juga dikatakan boleh digunakan untuk menyelewengkan wang dari mangsa. Polong akan menyerang seseorang mangsa dan hanya keluar apabila tuannya datang membantu menghalaunya keluar. Tuan polong akan mendapat bayaran kerana membantu mengubati mangsa.

IKLAN

Dengan mengambil seguni pasir dan lemparkan di tempat sunyi untuk melalaikan polong lalu menghindarikannya. Dari segi perubatan Islam, bacaan Ayat Kursi digunakan bagi menyembuhkan pesakit dari gangguan jin termasuklah polong.

Polong boleh di paksa memberi nama tuannya. Dengan mengunakan lada hitam, pengamal akan menggentel bahagian badan mangsa dengan doa.

IKLAN

Dalam perubatan tradisi melayu, polong boleh dipaksa bagi memberikan nama tuannya ketika merasuk mangsa. Biasanya biji lada hitam digunakan bagi menggentel bahagian badan mangsa dengan bacaan doa tertentu. Itu akan menyebabkan polong yang berada di dalam badan mangsa kesakitan.

 

sumber: https://ceritahantuseramm.wordpress.com/2018/01/29/fakta-tentang-hantu-polong/