Sam dan Vee sudah berkahwin lebih 5 tahun. Mereka bertemu di sebuah setsen bas. Kedua-dua mereka sedang menghala ke tempat yang sama dan menaiki bas yang sama. Sam kuatkan semangat dan menegur Vee. Orang putih kata, “The rest is history”.

Selama 5 tahun itu, mereka masih belum lagi mempunyai cahaya mata. Mereka memutuskan untuk membeli rumah baru. Selama ini mereka tinggal di rumah ayah Vee, tapi di rumah itu, banyak pantang-larang perlu di ikuti. Sam tak selesa walaupun sudah bertahun-tahun di situ. Akhirnya tahun ni, selepas lulus pinjaman semua, mereka berjaya beli rumah.

IKLAN

Rumah ini tak la baru. Malah sudah dua kali tukar pemilik. Tapi rumah ini murah, dua bilik satu bilik air. Harganya baru RM 240 000. Murah dan lokasi dekat dengan Kuala Lumpur. Apabila mereka periksa rumah di sekeliling, harganya cecah RM 350 000  ke Rm 400 000. Mungkin tuan lama mahu lepaskan secepat mungkin. Apa-apa pun mereka bersyukur.

Hari pertama kami masuk, di sebabkan barang-barang sudah ada terkumpul selama lima tahun dan ada juga barang-barang baru beli, rumah itu tidak kosong. Seperti rumah dah lama mereka miliki.

IKLAN

Keesokkan harinya ada seorang makcik, jiran dengan mereka, datang melawat dengan membawa karipap. Vee menjemput dia masuk. Mereka berborak seperti biasa dan menawarkan diri jika perlu apa-apa bantuan. Sebelum makcik itu tinggalkan Vee, dia berkata sesuatu yang membuatkan Vee duduk tak senang. “Maaflah kalau makcik nak beritahu ni. Vee jangan marah pulak. Rumah ini bekas rumah bomoh. Selepas kematiannya, anak-anaknya mahu menjauhkan diri dari bapanya dan menjual rumah ini dengan harga murah. Kalau boleh buatlah sembahyang hajat atau minta ustaz datang tengok-tengok rumah ni. Bukan makcik nak takutkan tapi entah apa si Bakar simpan semasa dia hidup. Jangan ambil hati ya nak.” Vee angguk sebagai tanda tidak ambil hati.

Rumah Bomoh. Rumah Bomoh. Rumah Bomoh. Itu sahaja yang bermain di minda Vee. Apabila Sam balik, dia beritahu apa yang berlaku. Sam menolak dan tak percaya apa yang si Makcik itu beritahu.

Malam itu semasa mereka sedang nyenyak tidur, terdengar bunyi tapak kaki berjalan atas bumbung. Vee terjaga. Dia kejut Sam tapi dia tidur liat. Susah nak bangun. Bunyi itu kedengaran setiap 2 minit. Seperti budak sedang bermain dan berlari. Tiba-tiba sahaja bunyi itu berhenti.

Vee cuba tidur tetapi dia dengar bunyi orang bercakap kat ruang rumah. Bulu roma Vee naik. Dia cuba kejutkan sekali lagi suaminya tapi Sam tidak sedar. Sehinggakan frame di ruang tamu terjatuh. Ia mengeluarkan bunyi yang kuat. Sam terbangun dari tidur. Vee beritahu ada sesuatu di ruang tamu.

Dengan mengunakan cahaya phone, mereka pergi ke ruang tamu. Mereka tak nampak apa-apa. Bayang-bayang hantu pun tak nampak. Tapi frame gambar perkahwinan mereka memang terjatuh. Sam memunggut frame yang jatuh itu.

Sam membawa frame itu ke dapur untuk buang, alangkah terkejutnya apabila Sam nampak seorang budak sedang bertenggek di atas lubang basuh periuk sambil tersenyum. Sam tinggal kan frame itu dan mengajak isterinya masuk tidur.

Keesokkan hari, Sam memanggil budak-budak tafiz dan ustaznya untuk baca sedikit sebanyak di rumahnya. Sejak itu mereka rasa selamat sedikit. Tapi pada hari ke 26, hantu itu muncul menakutkan mereka semula.

Seram ke idok?

Seram Meter: 3.4 / 5. Meremangmers: 14

Tiada lagi Seram Meter

Kalau cerita ni best...

Follow kami di media social!