Justina berkerja mengunakan perkhimatan KTM berdekatan rumahnya. Ke KTM dari rumah dia, ada dua jalan, satu jalan track melalui taman, lampu kiri kanan di mana ia mengambil masa 10 minit manakala satu jalan yang melalui kebun sebelah taman hanya mengambil masa 3 minit. Masalah jalan tu tidak berlampu.

IKLAN

Setiap pagi, apabila pergi kerja, Justina akan mengunakan jalan pendek, iaitu melalui kebun, tapi apabila malam, Justina akan mengunakan jalan track.

Satu hari Justina balik kerja seperti biasa. Dia sampai ke stesennya dalam pukul 8.15 pm. Justina sedang rushing balik rumah nak tengok Impiana pukul 9 kat Astro Ria. Apabila keluar dari stesen keretaapi, dia nampak seorang perempuan sedang berjalan mengunakan jalan shortcut. Oleh kerana ada orang lain guna jalan tu, Justina ikut perempuan itu. Kalau ada teman, berani je guna jalan tu.

Beberapa langkah berjalan, tiba-tiba perempuan yang Justina ikut itu hilang. Justina memandang belakang, tak kan dia nak patah balik. Justina memandang ke depan. Dia pun mula berjalan.

IKLAN

Justina lalu di tepi pokok pisang. Justina nampak sebuah kain putih kat pokok pisang itu. Kain itu bergerak ke atas seperti disiJustina tidak sengaja mendongak. Justin memerhati dari hujung kain hingga ke badan seekor pontianak yang sedang bertengkek di atas pokok pisang. Pontianak itu sedang memerhati kan Justina. Betambah seram apabila pontianak itu gerakkan kepalanya dan senyum memerhatikan Justina.

Justina terus pandang ke bawah. Dia berjalan dengan laju. Di atas kepalannya, dia dapat rasa pontianak itu sedang terbang mengekori dia. Di tambah pula, kadang kala pontianak itu mengilai.

IKLAN

Justina rasa sangat jauh untuk sampai ke kawasan rumah pangsapurinya. Dia berhenti. Tercunggap. Dia dapat rasa pontianak itu masih di atas.

IKLAN

Tiba-tiba dia merasakan pontianak itu dah tak ada. Dia mengintai, betul, pontianak itu sudah hilang. Justina mengambil keputusan untuk berlari ke rumahnya.

Dia berlari sehingga sampai kawasan rumah pangsapurinya. Rasa lega yang teramat. Gembiranya dia melihat rumahnya. Dia pun berjalan ke rumahnya.

Sampainya depan rumahnya, dia memerhati ke belakang, tiada sesiapa. Dia pun masuk ke dalam rumah, kunci pintu, buka tv dan siap sedia nak mandi. Di pintu bilik mandi, Justina nampak kain putih berjuntai. Justina tak sedap hati. Apbila dia pandang atas, sangkaan dia betul, pontianak itu ikut dia balik.

Seram ke idok?

Seram Meter: 1 / 5. Meremangmers: 1

Tiada lagi Seram Meter

Kalau cerita ni best...

Follow kami di media social!