Uncategorized

Koleksi Cerita Pendek 5 (1 October – 15 October)

Aku belikan anak aku yang berumur 6 tahun, pencil warna dan kertas lukis. Tiap-tiap hari dia lukis apa dia nampak. Satu hari aku suruh dia lukis keluarga kita, dia lukis gambar ayah dia, ibu dia, dirinya sendiri dan seorang budak perempuan. Aku tanya siapa ni, dia kata itu kawannya sambil tunjuk di kawasan permainannya. Beberapa bulan lepas, kami sekeluarga terlibat...

Di Sebalik Pemikiran, Ideologi dan Kewarasan Joker

Filem yang fokus kepada musuh utama Batman, Joker yang baru keluar dari pawagam ini telah mendapat ulasan yang cemerlang dari pengkritik dan penonton. Ia dikatakan sebuah filem yang menyelami (kemungkinan) asalnya sejarah Joker. Lakonan Jaoquin Pheonix sangat berkesan sebagai Arthur Fleck. Lakonan dramtiknya dan perubahan fikzikal yang ketara, Jaoquin telah menghidupkan watak itu secara keseluruh dan membuatkan kita simpati dengan...

Ada Penumpang Di Felda Paloh

Jalan Bentong ke Gua Musang menjadi jalan utama orang Kelantan pulang ke kampung halaman dari Kuala Lumpur. Perjalanan yang mengambil masa 6-7 jam itu akan berubah kepada 12-13 jam semasa waktu perayaan. Kadang-kala lebih. Ia sudah menjadi tradisi kami. Perayaan Deepavali hampir tiba. Walaupun itu bukan perayaan majoriti orang Kelantan, sudah tentu ramai akan balik ke kampung halaman tercinta. Aku...

Duit Syiling Berpuaka

Pernahkah anda dengar tentang sebuah duit syiling 10 sen yang di katakan berpuaka. Sesiapa yang memilikinya akan alami gangguan, kadang-kala maut. Ia bermula dengan seorang mahasiswa bernama Aishah. Dia tidak tahu di mana dia dapat duit itu atau sedar duit itu berpuaka. Aishah baru balik dari kampus. Letih, dia masuk ke dalam biliknya tanpa makan malam. Aishah menyelubungi dirinya dengan...

Koleksi Cerita Pendek 4 (16 September – 30 September)

Oleh kerana jerebu teruk, aku membuat keputusan untuk keringkan baju kat dobi. Aku sampai dobi jam 11 malam. Masa tu dobi kosong. Aku pun masukkan baju aku dalam mesin pengering. 32 minit nak kena tunggu mesin siap. Di samar-samar jerebu aku nampak seorang wanita sedang berjalan masuk ke dalam kedai dobi. Dia duduk seperti menunggu bajunya kering. Tapi dalam...

Siapa Angkat Phone You Semalam?

'Pukul 2 pagi I call you tapi lelaki yang angkat.' Itu whatsapp pertama yang Sakura baca sebaik bangun dari tidur. Watsapp itu datang dari tunangnya, Zak. Sakura pelik dengan whatsapp itu. Dia cepat-cepat check 'call log', ya, betul, tertulis kat call log tu, pukul 2 pagi tunang dia ada call dan ada orang angkat. Tapi siapa yang angkat? Sakura memang jenis...

Hantu Berupa Budak Nak Bermain Dengan Awak

Kerjaya dalam industri perfileman kadang-kala kerja sampai lewat pagi. Selagi jadual hari itu tak habis, selagi itu mereka teruskan pengambaran. Lagi seksa sebagai pelakon tambahan. Kadang-kala 'call time' mereka pagi, tapi masa pengambaran mereka malam. Mereka terpaksalah tunggu. Syed Sorgi (nama pena katanya) sudah bergiat dalam industri ini selama 3 tahun. Tidak pernah dapat peluang menjadi lebih dari pelakon tambahan....

Hantu Tak Bermuka Memperkenalkan Diri

Sophia baru memulakan sesi persekolahan di asrama. Dia baru tingkatan  1. Oleh kerana belum serasi, Sophia tersedar dari tidur dalam pukul 2 pagi. Bila dah tersedar tu, susah pula nak tidur semula. Tak tahu kenapa, tiba-tiba Sophia berani. Dia bangun dari tempat tidue dan berjalan keluar dari dorm. Dia pandang ke bawah, pastu pandang blok lain. Lalu aku masuk balik...

Membuka Kotak Misteri Berpuaka

Hari yang sangat penat. Aku pulang ke rumah dengan keletihan. Makan malam pun belum lagi. Setibanya aku di depan rumah, ada sebuah kurier di selitkan di pagar rumahku. Bila pulak aku ada pesan apa-apa kurier. Aku pun melihat butiran di kurier itu, memang alamat rumah aku. Nama pun atas nama aku. Malas nak fikir, aku bawa masuk ke dalam...

Suasana Seram Memancing Dalam Jerebu

Cikang, Ajit, Apie dan Juma, empat kawan karib yang suka memancing. Oleh kerana kesibukan mencari sesuap nasi, mereka sudah lama tak ke laut. Rindu dengan memancing, Cikang mengajak kawan-kawannya. Mereka setuju. Mereka dah tetapkan tarikh, 14 September. Malangnya apabila tiba tarikh itu, Malaysia di landa jerebu yang teruk. Di nasihatkan kepada rakyat Malaysia untuk jaga kesihatan dan kalau boleh, tidak...

Paling Seram

© Hakcipta Terpelihara Nu Ideaktiv Sdn Bhd • Dikendali Oleh Astro Group

error: Content is protected !!
Skip to toolbar