Semasa aku kecil, aku ingat lagi satu kisah yang berlaku di kampung halaman ku. Malam perkahwinan Maksu ku, dia di ganggu oleh lembaga hitam.

Kampung ku jarang kami balik. Kalau ada perkahwinan atau hari raya baru kami kumpul. Rumah tu di jaga oleh paklong ku. Keluarganya ada bilik sendiri. Bahagian depan ada satu bilik yang tidak ada penghuni. Sentiasa di biarkan kosong. Semasa kami balik pun, kami tak tidur di dalam bilik itu, kami tidur beramai-ramai di ruang tamu rumah. Keluarga kami besar. Apabila Maksu ku ingin kahwin, bilik itu di hias untuk menjadi bilik pengantin.

Perkahwinannya bejalan lancar. Tiada yang pelik atau mencurigakan. Malam tiba. Kami semua sudah penat. Maksu dan suaminya, Pakzul masuk ke dalam bilik itu.

IKLAN

Hampir pukul 3.30 pagi, kami terdengar jeritan meminta pertolongan dari dalam bilik. Apabila kami buka, Pakzul sedang cuba kejutkan Maksu dari tidur. Ibuku membaca surah kursi. Maklong dan kakak saudaraku turut serta membaca surah kursi. Akhirnya sedar Maksu ku. Dia menarik nafas dengan kuat seperti orang baru lepas lemas dan cuba bernafas semula.

Selepas beberapa minit, Maksu kembali pulih. Kami tanya dia apa terjadi. Dia enggan jawap. Dia juga tidak mahu tidur di dalam bilik itu. Kami ikut sahaja permintaan dia.

IKLAN

Selang beberapa bulan. Hari raya tiba. Kami berkumpul semula di kampung halaman. Selepas bermaaf-maafan, meninjau keluarga yang jauh, akhirnya Maksu saya berani untuk cerita apa yang berlaku.

IKLAN

Malam itu tidak ada apa-apa ganjil berlaku. Dalam pukul 3 begitu, Maksu melihat sebuah lembaga sedang memerhatikan dia. Lembaga itu besar. hitam. berbulu seluruh badan. Matanya pula merah. Sebelum sempat Maksu nak menjerit, dia duduk atas maksu. Maksu tak bergerak. Rasa lemas. Susah nak nafas. Mata maksu mula mengalir. Mahkluk itu hanya memerhati Maksu. Tak lama kemudian Pakzul bangun. Dia nampak keadaan Maksu. Dia cuba kejutkan. Tapi Maksu tak boleh bergerak. Dia suruh Maksu mengucap. Lafaz apa-apa surah Al-Quran. Maksu ikut. Pakzul menjerit. Semasa tu kami semua masuk.

Itu kenapa jarang kami tidur dalam bilik itu. Dalam bilik itu sperti ada penghuni. Bilik itu di jadikan temlpat