Bahar jatuh cinta dengan seorang janda. Rambutnya pendek, matanya bulat. Selalu pakai lipstik merah. Badannya berisi tapi tak gemuk. Dia liar walaupun sudah ada anak seorang. Setiap malam dia dan kawannya, yang tua sikit darinya, akan ke kelab untuk berhibur. Anaknya yang berumur 12 tahun, akan di tinggalkan bersama ibunya. Bahar kenal Zee di kelab juga. Kawan kepada kawan.

Bahar tak tahu bagaimana nak luahkan perasaannya. Bila Bahar jumpa Zee, dia akan malu-malu. Tetapi apabila sudah mabuk, Bahar berani untuk mendekati Zee. Bukan Bahar seorang sahaja yang minat dengan Zee.

Lama kelamaan apabila dah selalu sangat keluar bersama, Bahar dapat rasakan Zee minat dengan dia. Satu malam itu, Bahar ajak Zee untuk pergi keluar makan bersama dia. Zee setuju. Ini kali pertama Bahar dapat keluar berdua sahaja dengan Zee.

Selepas itu kami sering keluar bersama. Akhirnya Bahar kuatkan diri dan tanya jika Zee sanggup jadi kasihnya. Zee setuju.

Sudah hampir 6 bulan mereka bersama. Bahar pun dah kenal dengan anak Zee. Pernah juga sekali tu jumpa dengan bekas suami Zee. Seorang lelaki tua.

“Kau tak malu ke?” tanya bekas suaminya kepada Zee.

“Kau jangan masuk campur hidup aku” kata Zee.

“Kesian budak ni.” kata bekas suami Zee.

Bahar rasa tercabar apabila bekas suami Zee kata dia budak. “Bang. Beradab sikit cakap tu.”

IKLAN

Dia gelak. “Kau belum kenal siapa Zee ni. Aku harap mata kau buka cepat.” kata bekas suaminya sambil beredar dari situ.

Sejak itu Zee tak bawa Bahar apabila kena jumpa bekas suaminya.

Bahar tak banyak tanya sejarah Zee, tapi apa dia boleh analis, Zee kahwin dengan orang yang lebih tua dengannya semasa dia umur muda. Mungkin kahwin paksa.

Satu hari mak aku paksa aku bawa jumpa Zee. Apabila Bahar beritahu hajat maknya, Zee macam mengelak. Berbulan-bulan Bahar ajak Zee jumpa keluarganya tapi Zee mesti ada alasan.

Satu hari Bahar cuba ugut untuk putus hubungan dengan Zee. Akhirnya Zee setuju jumpa keluarga Bahar.

Hari ini Zee akan jumpa keluarga Bahar. Sepanjang perjalanan, dia senyap je. Bahar cuba menceriakan Zee tapi Zee terus bersenyap.

IKLAN

Bahar membawa masuk Zee ke dalam rumah. Apabila lihat sahaja wajah Zee, reaksi muka mereka berubah. Bahar kenalkan Zee kepada keluarganya. Soalan pertama keluar dari mulut mak Bahar, “Maaf bertanya berapa umur Zee?”

“Apa soalan macam tu. Umur dia sama dengan Bahar la” kata Bahar.

“Tapi mukanya macam dah berumur.” sambung maknya.

“Mak! Apa ni? Ayah? ” Bahar marah.

“Salah ke mak tanya soalan macam tu?” Ayah dia jawab.

Bahar bengkek dan keluar rumah bersama Zee. Dalam perjalanan pulang mereka tak bercakap. Sampai di rumah Zee, Bahar meminta maaf atas kelakuan keluarganya. “Awak sayang tak kisah apa pun terjadi?” tanya Zee.

IKLAN

“Ya. I love u sayang” jawab Bahar.

“Ambil gambar ini. Gambar ini gambar saya 15 tahun dahulu. Semasa saya belum berkahwin” kata Zee.

Bahar lihat gambar tu. Tak ada apa-apa perubahan muka bentuk Zee. Dia konfius.

“Apa yang awak nampak ni sebenarnya muka saya 15 tahun dahulu. Umur saya sekarang 45 tahun.” kata Zee. “Saya tak boleh tipu awak lagi. Saya sebenarnya pakai susuk muda. Sejak hari pertama saya nampak awak, kat kelab, saya minat kat awak. Tapi awak tak perasan saya. Awak nampak saya selepas saya pakai susuk.”

Bahar terkejut dengan kata-kata Zee. Sambung Zee,” Awak ada dua option. Nak lihat saya begini atau nak lihat muka saya sebenar. ”

“Beri saya masa untuk fikir.” kata Bahar.

Zee cuba sentuh Bahar tapi Bahar mengelak. Dia meninggal kan Bahar di dalam kereta seorang diri.

Dua tiga hari berlalu, Bahar hanya fikirkan apa Zee kata kat dia. Akhirnya dia membuat keputusan. Bahar hanya mampu whatsapp. “Zee. Terima kasih atas memori Indah. Tapi saya tak boleh teruskan hubungan ini kerana saya rasa tertipu. Saya pilih option ketiga. Selamat tinggal sayang untuk selama-lamanya.”

Dekat seeNI keras, sebab tu MEREMANG habis!
Jom download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI