Tunang tak boleh tidur. Dia ajak video call. Biasalah, belum kahwn, “I rindu u,” Tengah rancak berbork, aku terperasan kat tingkap, ada lembaga berbulu hitam memerhatikan kami.

Pukul 2 pagi, ibu call. Dalam keadaan mamai aku angkat phone. Ibu tanya, “Kau sayang ibu tak?” Aku jawab, “Mestilah”. Ibu pun letak phone. Jap… Ibu aku baru meninggal dunia tujuh hari lepas.

Hani, 6 tahun, suka bermain dengan patung kegemarannya, Fifi. Apa sahaja dia akan buat dengan Fifi. Main masak, berbasikal, gossip dan macam-macam lagi. “Jom Fifi masuk tidur” kata Hani dalam keadaan ngantuk. Fifi kelip mata tanda setuju.

Adi seorang pemandu Grab. Pukul 2malam, dia mengambil seorang lelaki mabuk. Sepanjang perjalanan,lelaki itu sembang masalah dia. Adi terpaksa layan. Sampai di rumah itu, dia berkata, ‘Macha, Thank you… Here, 50 ringgit. Lebih you bagi your son”, sambil pandang tempat duduk depan. Masalahnya, tiada siapa duduk sebelah Adi.

Aku kusyuk sangat main PUBG sampai tak perasan dah pukul 3 pagi. Perut pulak lapar. Aku pergi dapur cari makanan. Selepas kenyang, aku sambung PUBG. Tiba-tiba kat luar rumah aku dengar suara mengilai. Aku berhenti main, buka kuat-kuat ayat ruqyah kat youtube, tutup lampu dan masuk tidur.

Malam ini hanya aku dan adik aku sahaja di rumah. Aku lihat adik aku sedang tonton filem hantu. Setiap kali keluar hantu, aku gelak, “Tak real la dik hantu dia.” “Abang nak real? Tu…” lata adik aku sambil tunjuk lembaga berpakaian putih join  kami tengok tv.

Lan tak sabar nak jumpa Mina. Setelah sekian lama Lan mengejar, akhirnya Mina setuju keluar dating dengannya. Malam ini Lan dah plan malam sangat romantik. Dalam perjalanan ke rumah Mina, ada satu kemalangan berlaku. Seorang mati. Lan lalu sebelah mayat itu, dia nampak muka dia terbaring di jalanraya.

Aku main face swap dengan anak aku. Apps ni membolehkan kami bertukar muka. Setiap kali di swap, kami gelak besar. Tiba-tiba muka anak aku di swap dengan lembaga putih yang sembunyi belakang kami. Aku berhenti gelak.

IKLAN

 

Orang kata bila masuk hutan, mulut jangan celupar. Member ni suka berlawak. Kami hiking dari pukul 12 malam. Nak  kejar matahari terbit. Tengah-tengah hiking, dia berlawak, “ada hantu tak, kat bukit ni?”Tak lama kemudian, ada makhluk ghaib ikut belakang.

Pukul 5.30 pagi aku dapat panggilan dari ayah. “Dah sembahyang?” tanya dia. Pelik, tak kan tu je dia nak tanya. “Kau jangan risau tentang majlis perkahwinan, ayah dah uruskan semua. “Dia sambung, “ayah nak minta maaf tak dapat hadir majls kahwin kau. Ayah ada hal.” Bengkek, akul letakphone. Tak lama kemudian, ibu call beritahua ayah baru meninggal dunia di hospital Selayang. Dia dalam bilik pembedahan sejak pukul 3 pagi.

Pukul 1 pagi. Aku sedang pandu kereta di highway plus. Aku baru lepas rnr Pagoh. Tiba-tiba aku rasa kereta aku berat. Kereta yang lalu sebelah aku tak berhenti hon. Aku pun berhenti di tepi highway, cuba nak cari apa masalah kereta aku. Apabila aku keluar,ada pontianak tumpang atas kereta aku.
Koleksi Cerita Pendek (26 Jun – 14 Ogos)

IKLAN

Aku dan Tam baru balik dari memancing. Seekon pun tak dapat, tak ada rezeki la kot. Isteri aku perhati dari bilik aku masuk rumah. Sebaik sahaja masuk bilik, dia tanya pergi pancing ke pergi berhibur. Apasal pulak dia tanya macam tu. Sambung isteri aku, “Siapa perempuan kat kereta tadi?” Perempuan?

Selepas tidurkan anak, aku sambung kerja aku. Aku bekerja sebagai penulis skrip. Kali ini aku buat skrip komedi. Tapi peliknya, aku bertemu cerita seram. Sedang aku menulis, permainan ‘baby doll’ anak aku tiba-tiba gelak sendiri.

Hujan turun dengan lebat. Di sambut dengan guruh. jam menunjukkan pukul 2 pagi. Aku berpusing-pusing atas katil cuba nak tidur. Tiba-tiba lampu blackout. Aku berjalan mencari suis utama. Selepas hidupkan semula, aku pulang ke katil, selimutkan diri, tutup mata nak tidur. Tiba-tiba aku rasa ada orang memeluk aku. Pusing badan, terkejut aku apabila ada hantu berupa nenek tua di sebelah aku.

Anak aku umur 2 tahun lebih, cakap pun baru beberapa patah. Kalau nak suruh tidur, mesti dia menangis. Satu malam, apabila masa untuk tidur, dia mengamuk. Perkataan pertama keluar dari mulutnya, “Takut”. Aku tanya takut apa? Dia tunjuk ruang tepi bucu.

IKLAN

Dalam perjalanan balik kampung untuk sambut raya, aku ternampak kelibat orang kat belakang seat. Aku tengok rear mirror, rupanya ada seorang lelaki bermuka hancur tumpang kereta aku. “Awak nampak motor saya?” tanya lelaki itu.

Aku dah beritahu, jangan bawa anak keluar magrib. Di bawa juga nak tunjuk lembu korban. Malam tu anak tak berhenti pandang dinding sambil menangis. Kan aku dah beritahu.

Aku dalam perjalanan menghantar makanan. GPS hantar aku ke sebuah rumah terbiar. Aku call pengirm, dia suruh aku tunggu kat situ. Lelaki itu muncul tak lama kemudian. Selepas settle pembaaran dia pun beredar. Masalahnya dia berjalan menuju ke rumah terbiar dan hilang tiba-tiba. Aku start enjin moto dan terus pecut.

Aku dalam perjalanan pulang ke KL. Kawan kar sebelah dah lama berdengkur. Mata dah mula mengantuk. Aku pandu pun tak stabil, ke kiri, ke kanan. Tak lama kemudian kawan aku terjaga dan menjerit. Dia ingat kita hampir langgar pokok, tapi sebenarnya aku park kereta bawah pokok. Dia gelak dan pandang kirinya. Dia menjerit kali kedua, ada hantu berbadan kurus, bermuka pucat sedang memerhatikan kita sambil senyum. Rasanya dah berapa lama dia perhati kita?

Aku suka dengar misteri jam 12 bersama KC. Setiap malam aku buka podcast tu. Malam ini aku tinggal seorang. KC sedang cerita tentang seorang lelaki yang duduk seorang diri di rumah sambil dengar podcastnya dan ternampak hantu depan mukanya. lelaki itu nama Zam. Eh, itu nama aku… Tak mungkin. Aku angkat kepala dan memang ada hantu depan muka aku.

 

Seram ke idok?

Seram Meter: 2 / 5. Meremangmers: 2

Tiada lagi Seram Meter

Kalau cerita ni best...

Follow kami di media social!