Ali bingung. Apa sebenarnya terjadi. Dia cuba mengtenangkan dirinya. Berdekatan ada sebuah kopitiam. Kopitiam Ah Kee since 1977. Designnya agak lama. Mungkin tak berubah dari mula ia buka. Seorang lelaki tua datang ambil order. “Kopi satu” kata Ali. Lelaki itu beredar.

Ali duduk sambil memerhati tapak Dansa Bulan. Dia masih tidak puas hati. Lelaki tua itu datang bawa kopi dan mee kari. “Uncle, saya tak order ni,” kata Ali sambil tunjuk mee kari.

IKLAN

“Lu makan. Jangan bimbang. Aku dapat rasa lu akan datang sini banyak kali.” kata lelaki tua itu.

Rezeki jangan di tolak. Ali makan tapi matanya masih di Dansa Bulan. Lelaki tua itu datang dengan airnya sambil duduk sebelah Ali. “Aku perhati lu pandang Dansa Biru macam lu kenal tempat itu”.

Ali pandang lelaki itu, “Kalau aku cerita ni mesti uncle pelik.”

Sambung lelaki itu, “Tiada apa yang pelik dalam kampung sri menanti.”

Ali berkata, “since 1977. So uncle tahu la kejadian Dansa Bulan ni?”

jawab Ah Kee, “Mestilah. Aku nampak bangunan itu terbakar. Bermacam-macam cerita aku dengar. Yang balik mabuk cari perempuan, ada juga yang balik mabuk sebab bercerai, atau balik mabuk sebab di buang kerja. Semua balik.”

IKLAN

Sambung Ali, “kecuali seorang?”

Ah Kee setuju, “Ya. Kecuali seorang. Melur.”

Ali tanya, “Apa uncle tahu tentang Melur?”

Ah Kee jawab, “Melur baik. Lembut orangnya. Peramah lagi. Semua lelaki cuba goda dia tapi semua gagal. Termasuk bossnya. Bermacam-macam sihir boss cuba tapi semua gagal. Mereka kata Melur ni ada ilmu hitam.”

“Mana kuburnya?” tanya Ali.

IKLAN

Ah Kee beritahu bahawa Melur di tanam bersebelahan kilang terbiar di hujung kampung tanpa Batu nisan. Oleh kerana sejarahnya, Melur tidak di benarkan di tanam dalam kawasan kubur Islam.

Ali pulang. Bertambah bingung selepas mendengar cerita dari Ah Kee. Lelaki yang duduk kaunter semalam dah mula shiftnya. Dia memerhati je Ali. Ali masuk ke dalam biliknya dan baring atas katilnya. Dia memandang cicak yang sama melekat di dinding. Cicak yang tak berekor itu sedang berlegar-legar hilang arah seperti semalam.

Tak lama kemudian Ali dengar pintu bilik sebelah di buka. Sama seperti semalam. Dua suara. Seorang lelaki. Seorang perempuan. Mereka gelak gembira. Tiba-tiba bunyi yang mengersangkan kedengaran. Dejavu?

Ali bangun dan keluar dari hotel itu. Lelaki di kaunter memerhati dia. Suasana luar hotel juga sudah berubah seperti sebelum dia sampai ke Dansa Bulan semalam. Ali bergesa ke Dansa Bulan untuk mencari Melur.

IKLAN

Setibanya di sana, Ali melihat Dansa Bulan sedang sibuk dengan bermacam-macam tetamu. Ali pun masuk mencari Melur.

Dia nampak Melur sedang sibuk melayan pelanggan Dansa Bulan. Dia duduk di tepi meja bar sambil tunggu Dansa Biru tutup.

Seorang demi seorang meninggalkan Dansa Bulan. Tinggal Ali dan Melur. “Aku perhatikan kau dari tadi. Tak beranjak dari meja itu. Apa kau nak?” kata Melur.

“Awak mesti pelik, saya ni sebenar bukan dari alam awak…” sebelum sempat Ali nak habiskan ayatnya, Melur menjawab, “Kami dah tutup.”

Ali di halau keluar dari kelab itu. Dia nekad untuk jumpa Melur. Dia tunggu di luar kelab. Tiba-tiba, terbakar. Ia merebak cepat. Ah Kee keluar dari kedai dia. Mukanya muda. Seorang lelaki bergesa-gesa cuba masuk ke dalam kelab itu. Di tahan oleh Ah Kee. “Melur!!” jerit lelaki itu. Sambil terduduk.

fikir Ali… Siapa lelaki itu?

[BERSAMBUNG]

Seram ke idok?

Seram Meter: 5 / 5. Meremangmers: 2

Tiada lagi Seram Meter

Kalau cerita ni best...

Follow kami di media social!